Det gik jo fint med den tekniske SEO, mens den analytiske SEO-del derimod er lidt mere udfordrende.
I nærværende afsnit vil jeg tage udgangspunkt i de analyser som hhv Semrush og Google Pagespeed Insights kommer med. Først og fremmest er det nødvendigt at tilmelde hjemmesiden til Semrush Site Audit og Google Search Control for at måle trafikken på siden.
Begge er fremragende til hver deres ting. Hvor Semrush Audit virker noget mere kompleks, så er Googles lige til. Problemet med Semrush er imidlertid at det er relativt dyrt med et abonnement som koster ca. 1000 kr.
Foruden ovenstående to analyseværktøjer, er Google Page Speed og GT Metrix fine værktøjer til analysen af websitet.
I bund og grund er der tale om, at værktøjerne udfører en søgemaskineanalyse og der oplever jeg her i starten, at jeg fint kan bruge værktøjer som går mindre i dybden med hjemmesiden. Semrush Audit tillader brugeren at nørde helt ned i detaljerne, mens Google Page Speed og GT Metrix giver
bud på, hvordan sidens mere overordnede struktur kan tilpasse sig søgemaskinerne. Det kan fx være ift billeder, semantik og html og programmeringsressourcer.
Med de værktøjer, jeg har til rådighed, vælger jeg at dykke ned i:
Hjemmesidens sundhed
Indholdsanalyse
Mobilvenlighed
Sitemap og robots.txt
Tekstoptimering
UX/Brugeroplevelsen
Statistik og KPI
Jeg går ikke ind i en diskussion om lokal SEO, SoMe-strategi, linkprofilanalyse, søgeordsanalyse eller konkurrenceanalyse.
Min fremgangsmåde er jf. den hermanuetiske cirkel, som er min foretrukne læringsmetode.Jeg fandt en god vejledning om robot og htaccess på LinkedIn, men ellers
så var min strategi at gå lidt frem ift. de forslag som jeg får af Google Page Speed og Semrush Audit.
Billedkompression
Billedkompression er en større ting indenfor SEO-verdenen, og det er uden tvivl det emne som har været mest interessant at tage stilling til. Med en landing page, som har omkring 10 billeder, er det jo ikke noget som jeg lægger mange tanker omkring. Mine billeder er skaleret og tilpasser sig et responsivt dessign. Om jeg bruger png, jpg eller noget helt tredje til kompression tænker jeg ikke på. For det første er min side på dansk(jeg efterlever god SEO-skik ved et lang=da-tag). Jeg forventer at de fleste besøgende er i Danmark, hvor der er et velfungerende internet. Om jeg så havde sat alle 10 billeder til at være i 4K, ville flertallet kunne bruge siden.
Når det så er sagt, så er billedstrategier(her tænker jeg mere på funktionsniveau end SEO) ind er jo i høj grad en nødvendighed for internationale organisationer i områder, som har en dårlig infrastruktur eller størrer websites som har massive mængder billeddata, som skal renderes i browseren.
Google Pagespeed nævner at man kan navngive sine filer avif eller webp. Jpg og png, som nok har været mine foretrukne, er blevet overhalet. Fedt når der sker noget revolutionerende nyt. Om 5 år bruger alle avif.
Først og fremmest gemmer jeg mine billeder, i Gimp, som avif. Da Google Pagespeed samtidig foreslår en CDN-tjeneste, vil jeg prøve at have billederne på en sådan. Jeg har valgt en CDN-løsning gennem bunny.net som er helt lige til.
Som jeg var inde på i den tidligere blog om SEO er alt-tags vigtige at have sig for øje ved beskrivelse af billeder, da dette præcisere overfor synshandicappede at der er et billede.
Et andet vigtigt element, som er vigtigt er aria labels. Det er ikke nok at man bare tildeler et link en farve. Derimod er der også her et behov for at præcisere at der er tale om en henvisning, et link, til et nyt dokument. Der findes en udførlig tjekliste på dequeuniversity.
NPM Sharp
Til at inddele billederne til det responsive webdesign, brugte jeg npm sharp til automatiseringen. Det er et super fint Node-modul, som hurtigt tilpasser billederne og skalerer dem ned. Så min process er kort og godt:
Gem billederne i 1024 * 768 px i GIMP og omdøb til .avif
Skaler dem til medium og small størrelse i npm sharp
Gem dem i en CDN(bunny.net)
Brug img-tag's src, srcset og sizes attributer
Det er en smule omstændigt, men det virker, at skrive img src="billede-_stor.avif" srcset="billede_medium.avif 640w, billede_small.avif 320w, billede_large.avif" sizes="50vw"
NB: shortpixel er en mulighed for dig som ikke gider scripte i node-moduler
Sammensætning af farver
Farvesammenstæningen på hjemmesiden spiller naturligvis også ind. For det første skal alle jo kunne læse og se ens hjemmeside, og derfor er det naturligvis meget vigtigt, at vi har tænkt på farver og kontrasterne. Jeg indrømmer gerne, at jeg godt kan lide at eksperimentere med farver og ofte bryder reglerne, da jeg særligt godt kan lide komplementære farver frem for at have de mere kontrastfulde.
En super god ressource til at få overblik over hvilke farver der spille sammen, finder man på Dequeuniversity.
Filkomprimering
Ligesom billederne måtte jeg også komprimere filerne, således at mine filer i javescripts og CSS blev minified. Det er temelig ligetil og jeg brugte Minify JS Online til JS og Toptal til CSS.
Det var min sidste artikel om teknisk SEO. Jeg synes det giver en god start ud i SEO'en, og når det tekniske er kommet på plads, bliver det jo langt mere strategisk og semantisk. Håber du kan bruge det til noget :)