Skal jeg være helt ærlig, så føler jeg ikke at jeg har brug for at lave SEO på min hjemmeside. Det er der to grunde til:
Jeg bruger siden til mine egne eksperimenter, og jeg har fagligt set ikke behov for at lede efter klienter på nettet
Jeg sælger ingenting på mit website og har ikke behov for kunder
Jeg ser helt klart SEO som et frugtbart værktøj til at skabe opmærksomed for eksempelvis en webshop eller konsulentydelse. Personligt føler jeg bare at det er lidt overkill at bruge alt for mange kræfter på det.
Søgemaskineoptimering
Men selvom jeg altså ikke føler noget stort behov for SEO, er der noget som tiltaler mig ved det. Nemlig følgende fire elementer:
Den analytiske tilgang som forudsætter indblik i hvordan søgemaskiner og hjemmesider spiller sammen
Ud fra et teori og analyseniveau er semantikken interessant at iagttage og udvikle
Kan SEO medvirke til at udvikle et website som er mere brugervenligt til eksempelvis mennesker med synshandicap og farveblinde?
Som tidligere eliteidrætsudøver kan jeg lide resultater, og jeg vil elske at følge sidens ranking
Først og fremmest er det lidt af en jungle at finde ud af, hvordan man skal starte. Jeg blev ikke klogere af at google eller ved at spørge i SEO-grupper på Facebook. Link building virker til at trende for tiden, imens andre plæderer for indsamling af data.
Når alt kommer til alt handler SEO jo om at søgemaskiner skal kunne indexere en hjemmeside bedst muligt. Her får du min "opskrift" på SEO for folk der ikke vil hyre en SEO-ekspert:
Jeg vurderer derfor at den tekniske SEO er allermest relevant for mig. Teknisk SEO er som navnet antyder ikke et blødt felt, men derimod et felt som tager udgangspunkt i alt det tekniske omkring hjemmesiden. Fordelen med teknisk SEO er også, at man hurtigt kan se resultater. SemRush har en supergod artikel om emnet.
I første omgang ser jeg på HTML-dokumentets hierakiske struktur. I mit tilfælde er det ligetil, idet mit website består af en enkel landing page og en blog.
Strukturen er således en index-side og en blog med hvert sit dokument. På sigt skal jeg have et blogarkiv som samler alle blogs. Dog må jeg sige at så længe, at jeg blot har en håndfuld blogs, føler jeg ikke at det er nødvendigt.
Diagram over sidens struktur
Efterfølgende så jeg på sidens HTML-tags. Jeg fandt en fremragende artikel hos GreenGeeks, som går i dybden med 15 forskellige tags. De 15 tags er fra det mest basale, som en god beskrivelse af sitets titel og headere, til det mere komplekse schema-markup, open graph og geolocation.
Her er de tags jeg bruger til siden. Det er fint at have nogle konkrete nøgleord(keywords) som beskriver siden og som kan gå igen fra title til headere og over til meta-teksterne. I mit tilfælde er det 3D, programmering, bøger, foto og friluftsliv.
Foruden ovenstående tags er https og ssl-certifikatet altid en selvfølgelighed.
Jeg bad Google Insights om at lave en analyse af siden
Jeg bad Google Pagespeed Insights om at lave en analyse af siden. Indtil videre ser det ganske fint ud, og mon ikke at der er mere som kan forbedres.
SEO kræver i høj grad forståelse for HTML
Jeg er meget optaget af at webbet skal være for alle mennesker. Jeg ønsker at være inkluderende overfor mennesker med synshandicap, og derfor er jeg altid inde og validere hjemmesiden inde på W3C's website, når jeg har lavet større ændringer i koden. Da der er tale om at jeg har ændret
en ret stor del i min HTML pga. SEO, var jeg derfor inde for at validere. Til min store skræk så jeg at W3C-validatoren brokkede sig over en række errors. Der var fx en fatal error som brokkede sig over rækkefølgen af metabeskrivelser. Lidt hurtig søgning på Stack Overflow fik løst problemet.
Det er faktisk ikke overraskende, at ingen af de store SEO-hjemmesider, omtaler dette problem. W3C's retningslinjer virker til at fylde mindre i folks bevidsthed og det har jo heller ingen direkte indflydelse på SEO. Jeg kommer aldrig selv til at vælge SEO over inklusion.
W3C's logo og HTML-slogan
Og med disse ord om at nettet er for alle, slutter jeg af med første del af mit SEO-nørderi.